Domvik med omnejd

Den här bloggen hör till ett projekt att ibland fotografera inom ett område på 100 hektar.

Du kan också följa min blogg En dag i sänder

söndag 21 december 2014

7.12.2014 

Domvik är ett spännande ställe. Eller rättare sagt ibland skrämmande. När jag går ner från vägen där jag lämnar bilen, följer en urgammal väg och rundar berget, kommer jag till Domvik. Alltid är det någon som blir skrämd - en fågel, en hare eller en hjort kanske - men det blir jag också. Det är på nåt sätt spökligt tyst fast vinden viner i träden. Stället har karaktär. Jag går dit alltid tyst ,som till kyrkan. För att inte störa. 



Stenen blänger bakåt på mig. 


Där finns också drakar, här är bara en av dem. 


Vad som helst kan gömma sig i gärset. Ormarna har troligen redan dragit sig tillbaka inför vintern, men en tiger kan bra gömma sig här.  


Här finns också två perfekta gömlsen. Två jordkällare. Men tro inte att jag går in i dem. Aldrig! Jag var antagligen instängd i mormors poatiskällare för många gånger som barn. 




Och sen, plötsligt tittar solen fram!


Gammalt taggtrådsstängsel. 



Den stora granen har tappat toppen, 



och den har fallit ner mot en annan gran och bildar det perfekta gömstället för allehanda djur-  och säkert också drakar.

måndag 1 december 2014

1.12.2014

Körde hem via Vårnäs bro när solen höll på att försvinna bakom Domvik. Estby å mynnar ut i Tavastfjäden vid bron. Det brukar bli is kring bron ganska sent eftersom vattnet rör på sig. Idag var det is bara i kanterna kring bron, men längre ut mot Tavastfjärden fanns ett jämnare istäcke. Det var riktigt stilla, men så fort det blir blåsigt igen, så kommer isen att försvinna. 
En underbart vacker eftermiddag var det, det är inte så ofta solen tittar fram den här tiden på året. 


Vid vasskanten.




Ett stim med fiskar hoppade upp till ytan, men de var för snabba för mig. 


Det var faktiskt fint sken, bildens färger är inte ändrade.

23.11.2014

Två dagar innan hade det fallit snö - den första som hölls kvar på marken. Nu var det redan plusgrader och snön blev tyngre. Det är ganska vildvuxet på en del ställen vid Domvik. 


Brakel.


Håller på ti trilla ner.


En av många kullfallna trän.


Lönnens bark har bllivit skadad i något skede. 


lördag 15 november 2014


Eftersom det inte blir så många visiter till mina 100 hektar när det mest är mörkt helta tiden,  så lägger jag upp lite andra bilder istället. 

7-9.11.2014 Landskapsfotografering med långa slutartider på Kökar, Åland. 

Ett veckoslut i trevligt sällskap med logi på Antons Gästhem. 


"Kökar är sprängfyllt av vackra vyer! Föutom att havet alltid är nära, kan variationen av släta röda och grå klippor, karga bergspartier, lummiga skogsdungar, djur- och fågelliv samt väderts makter göra vilken utflykt som helst spännande. Naturen och djurlivet som Kökar erbjuder är en upplevelse!"

Texten är tagen från Kökars hemsida och jag håller helt med, fast andra djur än fåglar såg jag inte.

På lördag förmiddag gick några av oss iväg för att hitta till en liten sjö invid havsstranden. Sofie var välutrustad med kompass och vi tog förstås riktningen och traskade iväg genom snår, brakel och hala berg. Det tog sin tid, men vi kom fram till sjön. Och vägen tillbaka var ännu värre!


Fotograf in action.


Efter en del mer eller mindre tillfredställande försök att fota havslandskap övergick jag till min favoritsyssla, att fota med makron. 


Efter lunch på bageriet blev det på eftermiddagen åter landskapsfotografering med långa slutartider. 




På söndagen i gryningen fortsatte vi med fotograferandet. Fantastiska lavar på bergen (som var gräsligt hala).








Lidret vid Antons Gästhem. 

onsdag 29 oktober 2014

16.10.2014 

På Domvik, med sina många lövträd, syns höstfärgerna fint. Fullt med löv överallt. 



Vy söderut.


Husgrunden av ett torp.



Blåbärsris i östra branten mot Kasaberget. 
11.10.2014

Jag var fyra timmar i skogen och plockade svamp, följde djurens upptrampade stigar. En älg såg jag, men hann inte få någon bild på den.Skogen söder om Kasaberget har fantastiska berg och dalar och större delen har inte blivit huggen på länge. I nästan två timmar gick jag utan att hitta en enda trattkantarell, men sen norr om Gamelåkern fanns det så mycket att ämbaret blev fullt. 



Djurens stigar.


Odon i ståtlig höstfärg.


En skäggriska som jag lät bli att plocka - tycker inte om dem.


En del svampar hade redan sett sina bästa dagar.


Den här svampbilden är bonus - den fotade jag följande dag på ett annat ställe, men den är ganska vacker! Och säkert giftg.

lördag 11 oktober 2014



10.9.2014

Det där med att fota några gånger i veckan inom området får jag nog glömma. Kvällarna blir mörkare hela tiden. Idag var jag en sväng ner till Domvik. De odlade åkrarna var redan skördade och det var behagligt att promenera där. 



Vitsvanshjortarna, precis som rådjuren, står en lång stund stilla och försöker avgöra om man är farlig eller inte. Tydligen blir jag farlig först när jag tar fram kameran, för det här är det jag för det mesta ser genom linsen. 


Det är gott med rönnbär i år. 


Sol bakom molnen.

torsdag 25 september 2014

31.8.2014


Det har varit varmt och skönt. Rönnbär finns det i massor, får se om det stämmer som man säger att mycket rönnbär betyder kall vinter. Hoppas det inte stämmer.


Lönnblad i motljus.


På kvällen skiner inte solen mera vide de gamla husgrunderna på Domvik, men ibland tittar den fram mellan träden som skymmer och lyser upp de gamla förfallna trädena.  


Spindelnät i motljus.




Söder om Kasaberget följde jag stigarna i skogen som djuren trampat upp och råkade på några små karjohanssvampar. 


Kaveldun.


Kornet är redan skördat på Gamelåkern. Gick över åkern för att slippa älgflugorna, men dom hänge nog med i alla fall. Gräsliga mängder. 


Sånt här ludd fastnar i tröskan och bonden har putsat bort dem ut på åkern. 

torsdag 28 augusti 2014

15.8.2014 Det blev en utflykt till Kasaberget idag. Det var åskväder igen men hann hit mellan åskskurarna. 


Längs östra branten ligger stora stenar. Undrar var de kommit från för berget är alldeles slätt.


Åskmolnen är på väg bort. Sedan kom det flera igen efter en stund. Uppe på berget har små björkar dött av torkan och är alldeles bruna. 


En av de många torrfurorna på berget.


En del små björkar hade ännu enstaka gröna blad fast största delen var bruna.